Biesiada w Porąbce Uszewskiej
WYDARZENIA - Dębno
poniedziałek, 10 lipca 2017 17:43

To była jedna z najciekawszych imprez w regionie – inaugurująca wakacje 2017 roku Mowa o Biesiadzie Agroturystycznej, która od wielu lat odbywa się w Porąbce Uszewskiej. – Cieszy mnie, że inicjatywa nie tylko wpisała się w kalendarz imprez gminnych i powiatowych, ale w dodatku ściąga co roku mnóstwo turystów oraz mieszkańców gminy i regionu – podkreśla wójt Wiesław Kozłowski.  Na stadionie LKS „Victoria” Porąbka Uszewska odbyła się jubileuszowa, dwudziesta edycja Biesiady Agroturystycznej. Wśród zaproszonych gości obecni byli Wójt Gminy Dębno Wiesław Kozłowski i Starosta Brzeski Andrzej Potępa, którzy objęli wydarzenie honorowym patronatem.

Jak co roku, głównym punktem Biesiady Agroturystycznej był Konkurs Potraw Domowych, przygotowanych i zaprezentowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i organizacje z terenu Gminy Dębno. Gościnnie ze swoimi potrawami wystąpiło również Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych „Efekt” z WałRudy. Komisja zdecydowała się wyróżnić po jednym daniu z każdego stoiska. Dodatkową nagrodę za najzdrowszy posiłek przyznała doktor Ewa Plichta. Otrzymali ją członkowie Kolpingowskiego Klubu Seniora z Porąbki Uszewskiej, którzy przygotowali kaszę jaglaną na mleku ze śliwkami.
Po zakończeniu degustacji potraw i ogłoszeniu wyników konkursu, przyszedł czas na występy artystyczne. Na scenie wystąpiły między innymi zespoły regionalne „Niedźwiedzoki” i „Porąbcoki”, Klub Seniora z Porąbki Uszewskiej, uczniowie z Zespołu Szkół w Porąbce Uszewskiej – Filia Szkoły Muzycznej z Domosławic oraz wychowankowie Publicznego Przedszkola z Porąbki Uszewskiej. Biesiadę zakończył koncert zespołu Norbi i wspólna zabawa taneczna. Lista wyróżnionych potraw, zaprezentowanych na XX Biesiadzie Agroturystycznej: Kolpingowski Klub Seniora Porąbka Uszewska: Pierogi z kapustą i z mięsem; Koło Gospodyń Wiejskich Biadoliny Szlacheckie: Pasztet z królika w sosie chrzanowym; Koło Gospodyń Wiejskich Dębno: Placki na sodzie; Koło Gospodyń Wiejskich Doły: Żurek na serwatce z jajkiem i kiełbasą; Koło Gospodyń Wiejskich Łoniowa: Pierogi z farszem ziemniaczanym i z prawdziwkami; Koło Agroturystyczne Porąbka Uszewska: Kluseczki gryczane z dynią i kolendrą. Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych „Efekt” Wał-Ruda: krokiety jarskie na piwie. – Gratuluję laureatom konkursu. Wszystkie potrawy były wyśmienite – ocenia wójt Wiesław Kozłowski.
(mir)


Komentarze (0)

Napisz Komentarz

mniejsze | większe

busy
 

pr102017

Ostatnie komentarze

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz dla indywidualnych potrzeb użytkowników zgodnie z Polityką Cookies. Możesz je wyłączyć/zmienić w ustawieniach przeglądarki. .