Czchów. Powstanie Regionalny Inkubator Przetwórstwa Rolnego
WYDARZENIA - Czchów
wtorek, 27 czerwca 2017 21:11

W Czchowie, przy budynku magistratu, powstanie Regionalny Inkubator Przetwórstwa Rolnego. – Lada moment będziemy mieli dokumentację techniczną na remont budynku, który przez wiele lat dzierżawiony był przez Gminną Spółdzielnię „Samopomoc Chłopska”, która to podnajmowała go innym. Obiekt wymaga jednak generalnego remontu. Najważniejsze, że konserwator zabytków zgodził się na wyburzenie części ścian, co pozwoli adaptować go pod nasze potrzeby – mówi Marek Chudoba, burmistrz Czchowa. Gwoli prawdy dodajmy, iż stan techniczny obiektu (zdaniem specjalistów budynek jest bardzo zniszczony, zagrzybiony) ułatwił decyzję konserwatorowi, który zdaje sobie sprawę z tego, że jeśli nie zostanie on szybko wyremontowany, to za kilka lat czekałaby go po prostu rozbiórka.

 – Budynek przekazaliśmy w wieloletnie użyczenie Stowarzyszeniu Rozwoju Ziemi Czchowskiej, które od kilkunastu już lat działa w naszej gminie i dało się poznać, jako sprawdzony partner w wielu przedsięwzięciach podejmowanych wspólnie z Urzędem Miejskim w Czchowie, Miejskim Ośrodkiem Kultury Sportu i Rekreacji, szkołami, instytucjami publicznymi i nie publicznymi. Stowarzyszenie posiada bogate doświadczenie w realizowaniu projektów finansowanych ze środków krajowych jak i unijnych. Nie bez znaczenia jest fakt, że jeśli inwestycję w zakresie modernizacji budynku starej restauracji przy czchowskim Rynku, podejmie stowarzyszenie, to otrzyma na ten cel dotację w kwocie sto procent kosztów kwalifikowanych, gmina natomiast otrzymałaby tylko 63 procent. Gra warta jest więc świeczki, bo inwestycję wyceniliśmy wstępnie na jakiś milion złotych – dodaje burmistrz Chudoba. Wniosek do Lokalnej Grupy Działania „Na Śliwkowym Szlaku” zostanie złożony najdalej w sierpniu. Gmina Czchów jest jednym z członków LGD, dlatego o przyznanie dotacji samorządowcy nie martwią się. Jest szansa, że umowę na remont budynku uda się podpisać jeszcze w tym roku co pozwoli na rozpoczęcie prac późną jesienią 2017 roku. Jakkolwiek zakres prac jest spory, Regionalny Inkubator Przetwórstwa Rolnego powinien rozpocząć działalność pod koniec 2018 roku.  Sama idea powstania Regionalnego Inkubatora Przetwórstwa Rolnego doskonale wpisuje się w strategię rozwoju turystyki i agroturystyki w gminie, a ponadto jest odpowiedzią samorządu na ustawę o sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych. Ustawa pozwala rolnikom sprzedawać nie tylko nieprzetworzone płody rolne, ale także półprodukty i gotowe produkty. Mowa o wyrobach z nabiału, mięsa, mąki, przetworach owocowych czy warzywnych. – W Inkubatorze zatrudniony zostanie technolog żywności, który będzie czuwał nad procedurami przetwarzania płodów, ale będzie także służył pomocą merytoryczną. W naszym zamyśle będzie to miejsce spotkań dla pań z Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń, grup formalnych i nieformalnych, właścicieli gospodarstw agrarystycznych i ekologicznych. Tutaj na miejscu powstawać będą wyroby owocowo – warzywne, chleb, cista, ale także wyroby wędliniarskie czy nabiałowe. Inkubator będzie też prowadził wszelkiego rodzaju warsztaty, pokazy, współorganizował konferencje spotkania. Powstanie tutaj wzorcowa kuchnia regionalna, gdzie będziemy kultywowali tradycje gastronomiczne naszego regionu. Mówię regionu, bo Regionalny Inkubator Przetwórstwa Rolnego będzie jednym z dwóch działającym na obszarze LGD „Na Śliwkowym Szlaku”. Będziemy zatem świadczyli usługi dla gmin sąsiednich: chociażby dla Gnojnika czy Iwkowej – dodaje burmistrz Chudoba. Oprócz Inkubatora powstanie tutaj nowocześnie wyposażona, duża sala wystawowa o powierzchni około 150 metrów kwadratowych. To bez wątpienia jeden z najciekawszych projektów zwianych z promocją regionu. Zdaniem wicemarszałka Małopolski Stanisława Sorysa, takim projektom Małopolski Urząd Marszałkowski włącza „zielone światło”.
(mir)


Komentarze (0)

Napisz Komentarz

mniejsze | większe

busy
 

Ostatnie komentarze

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz dla indywidualnych potrzeb użytkowników zgodnie z Polityką Cookies. Możesz je wyłączyć/zmienić w ustawieniach przeglądarki. .